👉 Пророк - Псіхологос

Пророк

Пророк – релігійний діяч (або діяч релігійного типу), що несе і активно пропагує якусь життєву ідею. Автор ідеї – зазвичай не сам пророк, він тільки її носій і пропагандист. За пророком зазвичай послідовники: апостоли і адепти.

особистість пророка

Пророк – завжди особистість певного типу, а саме частіше це паранояльний малюнок особистості.

Малюнок особистості в нормі – риси нормальної особистості, описувані нерідко мовою психопатології (шизоид, истероид …), але не доходять до акцентуації і тим більше психопатії.

біблійні пророки

Повстань, пророк, і дивись, і почуй,
Виконати волею моєї
І, обходячи моря і землі,
Дієсловом пали серця людей.

А. С. Пушкін. "Пророк"

Понад п'ятдесят пророків і пророчиця постають перед нами в книгах Старого Завіту. Серед них – духовний вождь ізраїльтян Мойсей і його сестра Міріам, судді ізраїльські Дебора і Самуїл, царі Давид і Соломон, священик Єрусалимського Храму Єзекіїля, придворний Ісая, простий пастух Амос. Про одних пророків ми дізнаємося з написаних ними самими книг, про інші оповідають біблійні оповіді. Вони жили в різні епохи, належали до різних станів, але при всій несхожості, у біблійних пророків було багато спільного.

У давньоєврейською мовою слову "пророк" відповідає поняття "нави" – покликаний, натхненний Богом. Несподівано для них самих, часом не зі своєї волі, пророки були покликані Богом, щоб проголошувати його волю, бути його устами. "Дух Господа Бога на мені", – ці слова з книги Ісаї (Іс., 61: 1) найточніше висловлюють світовідчуття біблійних пророків.

Хоча пророки віщали від імені Бога, вони, на відміну від віщунів античності, не втрачали в всепоглинаючому екстазі свою індивідуальність. На діяннях і творіннях біблійних пророків лежить печать їх обдарувань, характерів і життєвого досвіду. У Старому Завіті божественне одкровення не просто передається людям через посередництво пророка, а переломлюється в неповторної особистості обранця.

Пророки були наставниками народу і радниками царів, політиками і трибунами, поетами і мудрецями. Вони були занурені не тільки в віщування майбутнього і в прозріння прихованих для простих смертних таємниць божественного світобудови, але і в гущу подій своєї епохи. Пророки полум'яно, часом навіть гнівно зверталися до своїх сучасників – сильним світу цього і звичайним людям, невпинно викривали їх гріховність, докоряли за неправедні бажання і вчинки, волали до їх совісті.

Язичництво, падіння моралі, соціальна несправедливість – ось характерні теми пророчих проповідей. Несамовиті і безкомпромісні глашатаї Господа часто залишалися незрозумілими, викликали гнів владик, презирство і ненависть простолюдинів. Траплялося, що царі переслідували пророків і кидали їх в темниці, вороже налаштовані натовпу піднімали їх на сміх, каменували, виганяли з міст.

Але пророки, яких можна назвати першими в світі дисидентами і, незважаючи на лютий сяють їх висловів, першими гуманістами і захисниками прав людини, продовжували безтрепетно ​​нести свою місію. Єдине, що їх по-справжньому лякали, – виявитися негідними Божественного покликання. Роль іудейських пророків в становленні християнських вірувань величезна: адже саме вони передбачили майбутнє явище месії – рятівника людства, посередника між Богом і людьми.

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: